By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. Read our privacy policy

Byggnadsingenjörer till förstärkningsresurs Sök och räddning

Stockholm

  • Organization: MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
  • Location: Stockholm
  • Grade: Level not specified - Level not specified
  • Occupational Groups:
  • Closing Date: 2024-01-31

Byggnadsingenjörer till förstärkningsresurs Sök och räddning

Introduction

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) öppnar nu resursbasen för byggnadsingenjörer som vill arbeta operativt inom den svenska krisberedskapen och totalförsvaret. Känns det lockande att arbeta i nära samarbete med blåljusaktörer i Sverige? MSB erbjuder både utbildning och övning för att du på insats ska kunna bidra till att rädda liv samtidig som du utvecklas i din yrkesroll.

Kort information om förstärkningsresursen Sök och räddning: Förstärkningsresursen för nationell urban sök och räddning (NUSAR), kan stödja ansvarig aktör med specialistkompetens och materiel vid helt eller delvis kollapsade byggnadskonstruktioner. Byggnadskollapserna kan vara orsakade av exempelvis naturhändelser, olyckor, terrordåd eller krig. Resursens uppdrag innefattar bland annat eftersök av skadade, säkring av arbetsmiljö, forcering, lyft och flytt av byggnadsdelar samt stöd till vårdgivare vid losstagning, stabilisering och överlämnande av skadade.

Mer information om Sök och räddning hittar du på msb.se.

Duties

Byggnadsingenjörens funktion i NUSAR-gruppen är att i en tidskritisk kontext bilda sig en uppfattning om byggnadens aktuella stabilitet och bärighet för att kollegorna ska kunna ta sig in, lokalisera och omhänderta skadade och därmed rädda liv. Du behöver kunna göra en snabb och korrekt bedömning utifrån ett säkerhetsperspektiv och förmedla din bedömning vidare på ett informativt sätt under hög press, vilket ställer höga krav på stresstålighet och yrkesskicklighet.

Dina arbetsuppgifter på insats:

• Genomför, utifrån ett säkerhetsperspektiv, bedömningar av byggnaders tillstånd på skadeplats i syfte att enheten effektivt och snabbt ska kunna lokalisera och rädda överlevande i helt eller delvis kollapsade byggnader. Vid vissa av insatserna kan stöd från byggnadsingenjör genomföras på distans
• Ger råd till NUSAR-gruppens styrkeledare gällande byggnadskonstruktioners bärighet
• Agerar stöd till räddningsgruppen avseende stabilisering och säkring av instabila konstruktioner
• Bistår räddningsledningen och eventuella samordningsfunktioner med sin expertkunskap och genomför säkerhetsbedömningar av byggnadskonstruktioner utifrån detta
• Tolkar markeringssystem och märker ut skadade byggnader enligt internationell standard
• Samverkar med andra aktörer som exempelvis kommun, Polisen, Försvarsmakten, Statens Geotekniska Institut (SGI) och internationella sök- och räddningsteam
• Vid behov vara behjälplig med andra arbetsuppgifter

Qualifications

Experience
Du har minst 5 års arbetslivserfarenhet som byggnadskonstruktör samt erfarenhet från följande områden inom yrket:

- Dimensionera byggnadskonstruktioner samt att upprätta, läsa och granska konstruktionsritningar
- Arbetat med platsgjutna armerade betongkonstruktioner utöver grundkonstruktioner
- Erfarenhet av komplicerade byggnadsverk i betong och stål
- Arbetat med olika grundläggningsmetoder som t.ex. pålgrundläggning

Följande erfarenheter bedöms som meriterande:

- Arbete med byggnadsverk med minst 5 våningar
- Arbete med prefabricerade betongkonstruktioner
- Brandskydd av stålkonstruktioner
- Självständigt handlägga och uppdragsleda uppdrag med flera konstruktörer
- Inspektioner av komplicerade byggnadsverk

Var noga med att beskriva dina erfarenheter av ovanstående arbetsuppgifter i din ansökan.
Education
Högskoleingenjör med byggnadsteknisk inriktning, eller annan utbildning som bedöms likvärdig.
Languages
Flytande svenska i tal och skrift samt mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift är ett krav.
Other requirements
Som byggnadsingenjör inom NUSAR får du utbildning i sök- och räddningsuppdraget tillsammans med räddningstjänstpersonal och räddningshundförare.

Vid utbildning, övning och insats anställs du av MSB och behöver vara ledig från ditt ordinarie arbete. Räkna med 5-10 dagar för utbildning och övning första året och därefter 2-5 dagar per år.

Förstärkningsresursen ska kunna verka både i fredstid och vid beslut om höjd beredskap vilket ställer krav på svenskt medborgarskap.

Profile

Vi söker dig med ett starkt samhällsengagemang och som vill bidra till svensk krisberedskap och totalförsvaret. Du blir en del av ett specialistteam som arbetar på skadeplats i nära samarbete med blåljuspersonal. Har du en ordinarie arbetsgivare så vill vi att du informerar denne om ditt engagemang med MSB.

Contractual conditions

En registrering i MSB:s resursbas löper initialt över tre år och som registrerad erbjuds du under denna period delta i utbildning och övning samt förväntas vara tillgänglig för insatser. Jämställdhet och likabehandling är en grund för MSB:s arbete internt och gentemot Sveriges befolkning.
Alla inom MSB ska bidra till en arbetsmiljö och ett samhälle fritt från diskriminering. Det är ditt ansvar som sökande att dokumentera din kompetens på ett sätt som möjliggör en saklig, kvalitativ bedömning. Som statlig myndighet omfattas vi av offentlighetsprincipen. Det innebär att om någon begär att få kopior på till exempel ansökningshandlingar är vi skyldiga att lämna ut dem. Varmt välkommen in med din ansökan!
Application deadline
2024-01-31

Point of contact

Hanna Sandström
hanna.sandstrom@msb.se
+46102405073


We do our best to provide you the most accurate info, but closing dates may be wrong on our site. Please check on the recruiting organization's page for the exact info. Candidates are responsible for complying with deadlines and are encouraged to submit applications well ahead.
Before applying, please make sure that you have read the requirements for the position and that you qualify.
Applications from non-qualifying applicants will most likely be discarded by the recruiting manager.
Apply